Osteopathie Horsten

man2

Osteopathie in Nederland

Osteopathie in Nederland

In Nederland is osteopathie een relatief jong beroep. Inmiddels krijgt het in toenemende mate erkenning. In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk behoort osteopathie tot de reguliere gezondheidszorg.

De behandelingen bij een geregistreerde osteopaat worden door vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Osteopathie zit bij de meeste verzekeraars in het aanvullende pakket onder 'alternatieve geneeswijzen' of 'beweegzorg'. Onze osteopaten zijn geregistreerd bij de NVO/ NRO en zijn erkend door de zorgverzekeraars om voor vergoeding in aanmerking te komen. De kwalificatie 'alternatief' is volgens ons onterecht. Osteopathie kan het best beschouwd worden als een paramedisch beroep. Bovendien wordt de wetenschappelijke ondersteuning van osteopathie steeds sterker.

Er zijn momenteel twee erkende opleidingen voor osteopathie in Nederland. De toelatingseis is het diploma van een paramedische (fysiotherapeut) of medische opleiding (arts). De opleiding duurt vijf jaar en wordt afgesloten met een afstudeerthesis, waarna de titel D.O.-M.R.O. (Diplome in Osteopathy) (Member of the Register of Osteopathy) wordt verkregen.

Osteopathie Tilburg